Rouwbegeleiding bij verlies na overlijden
Als je een dierbare verliest, staat je wereld op z’n kop. Je moet zoeken naar een nieuwe balans in je leven, waarbij je ruimte hebt voor je verdriet en tegelijk de noodzakelijke dingen weer oppakt. Voel jij dat je hierin vastloopt? Dat je er even niet uitkomt? Word je overvallen door allerlei emoties die je niet altijd kunt plaatsen?
Na een verlies is je leven niet meer hetzelfde als daarvoor. Je kan gevoelens ervaren als boosheid, angst, verdriet, schuldgevoelens en vaak lopen deze gevoelens door elkaar heen. Het kan ook vele vragen oproepen, zoals:
- Ik heb allerlei lichamelijke klachten. Is dat normaal?
- Gaat dit verdriet of dit gemis ooit over?
- Doe ik het wel goed?
- Wat heeft mijn leven nog voor zin?
- Word ik ooit weer gelukkig?
- Wie ben ik zonder hem of haar?
- Ik krijg zoveel adviezen. Hoe weet ik nu wat bij mij past?
Als een geliefde overlijdt, kan het zijn dat je tijdelijk vastloopt, dat je even niet weet hoe je verder moet met je leven. Of dat je merkt dat je graag met iemand wilt praten over jouw verlies. Blijf daar dan niet mee rondlopen. Het is goed om te bespreken wat er in jouw hoofd omgaat. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Zelfs als je rouwt om dezelfde persoon, kan jouw behoefte heel anders zijn. Vaak vind je steun bij je familie of vrienden en kun je bij hen je verhaal kwijt. Soms is dat niet genoeg en heb je ondanks die steun behoefte aan professionele rouwbegeleiding. Dan kunnen wij met jou in beeld brengen wat jouw behoeftes zijn en je handvatten geven om een balans te vinden tussen het stilstaan bij je verlies en het verder gaan met je leven.
Rouw na verlies van je ouder(s)
Het overlijden van je ouder(s) heeft een grote impact op je leven. Helaas is er niet altijd oog voor de gevolgen van dit verlies vanuit de omgeving. Het verliezen van je ouder wordt gezien als iets wat bij het leven hoort. Daarmee wordt voorbijgegaan aan de impact die dit verlies heeft. Op belangrijke momenten in je leven kan je het gemis heel sterk ervaren. Je verlies kan je ook op onverwachte momenten aangrijpen.
Merk je dat je vastloopt na het verlies van je ouder(s)? Lees hier meer.
Van Waarde biedt verschillende vormen van rouw- en verliestherapie, namelijk individuele begeleiding en lotgenotencontact. Maatwerk is belangrijk, dus iedere begeleiding is bij ons heel persoonlijk. Wij kunnen je helpen om grip te krijgen op jouw eigen rouwproces, doordat je leert wat jij nodig hebt.
Een individueel traject: tijd voor jou
Tijdens een individueel traject is er alle aandacht voor jouw persoonlijke verhaal. Het doel is dat jij leert omgaan met de grote verandering in jouw leven. Dat jij verder kunt leven op een manier die bij jou past. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem contact met ons op.
Lotgenotencontact
Ben jij een dierbare verloren en vind je het fijn om niet alleen te staan in jouw proces? Om samen met anderen handvatten te krijgen hoe je om kunt gaan met jouw verlies om zo weer grip te krijgen op je leven? Om ervaringen van anderen te horen? Dan kan een lotgenotengroep je helpen.
Je deelt dan jouw verlies met anderen die ook (eenzelfde soort) verlies hebben meegemaakt. Dit delen leidt vaak tot een gevoel van herkenning en begrip. Je komt met lotgenoten in contact die hun verliesverhaal ook met jou delen en dat kan steun en troost bieden.
In de groep ga je op zoek naar jouw eigen manier van rouwen, naar wat jij nodig hebt in jouw proces en hoe je dit kunt vragen of vinden in jouw omgeving. Je leert hoe je om kunt gaan met jouw verlies om zo weer grip te krijgen op je leven.
Kijk op onze agendapagina om te zien wanneer de volgende groep van start gaat.
Als je deel wilt nemen en/of vragen hebt kun je contact met ons opnemen. Je bent van harte welkom.
"Het was fijn om met anderen samen te komen die hetzelfde verlies meegemaakt hebben. Zij begrijpen wat mijn omgeving niet kan begrijpen. Deelname aan deze groep heeft mij geleerd hoe ik verder kan leven met mijn verlies. Ik hoef niet los te laten."
- Mevr. Driessen