De vele gezichten van rouw
Rouw kent allerlei vormen. Er is niet één manier om te rouwen, ieder rouwt op zijn eigen manier en bij iedereen ziet het er anders uit. Hoe kun je het dan herkennen?
Mensen benoemen verschillende klachten of problemen die je eigenlijk kunt verdelen in 3 groepen. Lichamelijke klachten, psychische klachten en problemen met de sociale omgeving.
Bij lichamelijke en psychische klachten kun je denken aan:
- Lusteloosheid
- Vermoeidheid
- Niet kunnen concentreren
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Dromen of nachtmerries
- Prikkelbaarheid
- Verminderde weerstand
- Slecht slapen
- Minder of juist meer zin om te eten
- Piekeren
Dit zijn veelvoorkomende klachten die normaal gesproken verdwijnen binnen 3 maanden. Zo niet, dan is het verstandig even langs de huisarts te gaan om te checken of er niet iets anders aan de hand is. Genoemde klachten zijn eigenlijk ook niet raar. Rouwen is hard werken. Zowel je lichaam als je hoofd zijn bezig om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid, dat kost ontzettend veel energie.
Wat je zelf kunt doen om de klachten wat te verminderen is het zorgen voor een goed dagritme. Zorg dat je voldoende rust neemt, gezond eet, regelmatig beweegt en liefst even naar buiten gaat.
Op sociaal vlak verandert er ook veel, wat vaak duidelijker wordt na een tijdje. Je bent zelf veranderd omdat er een grote verandering in je leven heeft plaatsgevonden en daardoor heb je wat anders nodig van je omgeving. Misschien wil je met sommige mensen juist meer contact en met anderen wat minder. Of wil je er juist op uit om even afleiding te hebben terwijl je eerst altijd liever thuis was. Of je was eerst heel zelfstandig en hebt nu wat meer hulp nodig omdat je het even niet voor elkaar krijgt. Voor je omgeving is dit niet altijd in te schatten. Je zult hen dus moeten helpen om jou te begrijpen. Blijf aangeven wat jij nodig hebt en wat goed is voor jou, ook al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.
Als er klachten zijn, geef eraan toe, heb er aandacht voor. Vaak zijn klachten immers een signaal van je lichaam dat het wat nodig heeft, zoals rust. Wat altijd belangrijk is, is dat je jezelf de tijd geeft om aan de nieuwe situatie te wennen. En dat kun je niet forceren.